Hana Davídková

Německo zná přece každý! Za hranice je to kousek, v Drážďanech byli všichni, v Berlíně kdekdo. Nic nového. Nuda.

Tak přesně tato tvrzení jsme dokonale vyvrátili naším zájezdem z minulého týdne. Během pěti dnů jsme zažili neskutečně pestré severní Německo, prošli se pod bílými křídovými útesy podél tyrkysového moře na Rujáně, v hnědém písku temného Severního moře jsme při odlivu sbírali breberky, obdivovali jsme města vystavěná z červených cihel i béžových pískovcových bloků, přepluli na červený ostrov Helgoland a potkali světlé i šedé tuleně válející se na bílém písku pláže, prošli kousek Lüneburského vřesoviště a představovali si ty momentálně hnědozelené pláně v sytě fialové.

Co nám utkvělo nejvíc? Určitě více než dvouhodinová plavba na Helgoland ve vysokých vlnách, město Lübeck s marcipánem, historické Brémy nebo Hildesheim s tisíciletou růží. Setkání s tuleni. Obří krab při procházce ve wattovém moři. I ten tlustý písečný červ tamtéž. Tamní interaktivní infocentrum. Peripetie s autobusem. Společné vaření ve velké kuchyni i veselé večery ve společenské místnosti.

Detaily z našeho putování jste mohli sledovat na školním Instagramu. Hned bychom jeli zase! Za všechno hovoří komentáře účastníků zájezdu:

“Zájezd jsem si opravdu užila. Upřímně mě překvapilo, kolik je v Německu krásných míst a určitě bych se tam chtěla někdy vrátit a prozkoumat třeba zase něco jiného.” 

“Mockrát děkuji za zážitky, na které opravdu nikdy nezapomenu.”

“Jako student 3. ročníku mohu s klidem říct, že se jednalo o zatím nejlepší školní zájezd.”

“Navštívili jsme velice zajímavá města s různou a krásnou architekturou.”

“Myslím si, že většina z nás opravdu zkoušela mluvit německy a že nám to docela šlo. Řekla bych, že ani nejde určit nejlepší zážitek, no dobře, možná tuleni, ale všechna města byla nádherná a všechna v sobě měla svoje kouzlo.”

“Odvezla jsem si spoustu úžasných zážitků. Myslím si, že nám i vyšlo krásné počasí, takže super. Ale asi nejvíce si cením toho přátelského kolektivu. Seznámila jsem se s novými lidmi, kteří mi rádi pomohli s němčinou (naučila jsem se pár nových vět).”

“U Severního i Baltského moře se mi moc líbilo a chtěla bych se sem ještě někdy podívat třeba s rodinou.” 

“Mně osobně se zájezd velmi líbil a musím říct, že zážitek z rozbouřené lodi budu mít do konce života.”

“Na tento zájezd jsem se přihlásila, protože jsem v severním Německu nikdy předtím nebyla a lákalo mě poznat něco nového. Jsem moc ráda, že jsme měli příležitost poznat tolik krásných míst.
Ostrov Helgoland a ostrov Rujána s mysem Kap Arkona mě nadchly. Z navštívených měst mě nejvíce zaujaly Brémy, Lübeck a Hildesheim, ale ostatní města byla také zajímavá. Průvodcovské pasáže celý zájezd skvěle oživily.”

“Výlet jsem si náramně užil. Příjemná starobylost, která ve městech vyzařovala ze všudypřítomných cihlových domů i z měst samotných, spojená s doprovodným komentářem a skutečností, že ona města byla součástí významné středověké obchodní sítě, hanzy, byla pro mě naprosto úchvatná. Za zrovna tak půvabné považuji i procházky po plážích ostrovů Rujána a Düne či docela určitě několikrát zmíněnou plavbu na Helgoland, jejíž průběh se sice dosti vzdálil mým původním představám, ale zřejmě právě proto mi v paměti utkvěla ze všeho nejvíce. Ačkoli lze vytknout několik nepatrných drobností, celkový dojem, a to jak z navštívených míst, tak z přátelské atmosféry panující mezi všemi zúčastněnými, nelze označit jinak než slovem pozitivní.”

“K mým oblíbeným částem patřily také večery, kdy jsme společně vařili a následně si povídali o nových zážitcích. Pokaždé panovala uvolněná atmosféra.” 

“Děkujeme, bylo to nejlepší!”